JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Tolv personer dömda för att ha gått in på spelplanen efter en kvalmatch till Allsvenskan

[2017-07-05] Helsingborgs tingsrätt

Helsingborgs tingsrätt har i dag dömt tolv personer för brott mot ordningslagen i samband med den kvalmatch som ledde till att Helsingborgs IF (HIF) åkte ur Allsvenskan i november förra året. Fyra av personerna döms också för ofredande mot en HIF-spelare.

Den 20 november 2016 spelades en kvalmatch till Allsvenskan mellan HIF och Halmstads BK på Olympia i Helsingborg. Under matchen maskerade sig flera personer på olika sätt i skydd av en skånsk flagga som vecklades ut över en del av ståplatsläktaren.  HIF förlorade matchen vilket fick till följd att laget åkte ur Allsvenskan. Efter slutsignalen gick flera personer, en del maskerade och en del omaskerade, in på spelplanen. En person kastade ett reklamstag i metall i riktning mot en av publikvärdarna som befann sig på planen. En annan person kastade en fällstol som landade en bit från en HIF-spelare som också befann sig på planen. Några andra personer gick fram till HIF-spelaren och omringade honom och tog av honom hans matchtröja.

Ingen av de tilltalade greps på platsen. Åtalet bygger på att de tilltalade identifierats i efterhand genom att polisen analyserat bildmaterial, främst från övervakningskameror, från matchen. Nio av de tilltalade dolde sina ansikten helt eller delvis genom maskering eller klädesplagg när de gick in på planen och åtta av dem har påstått att de inte är identiska med de personer som pekats ut i bildmaterialet. En IT-tekniker har identifierat de maskerade personerna genom att jämföra särskiljande detaljer på kläder och skor samt kroppsbyggnad och genom att följa personernas rörelser på läktaren och spelplanen.

-Tingsrätten anser inte att det finns någon tvekan om att det är rätt personer som pekats ut, säger lagmannen Ylva Norling Jönsson. 

  • Samtliga tolv tilltalade döms för Brott mot 5 kap. 4 § ordningslagen för att de gick in på spelplanen utan tillåtelse.
  • Fyra personer döms också för Brott mot 5 kap. 3 § ordningslagen för att de tände bengaler när matchen pågick.
  • Fyra personer döms även för ofredande av en HIF-spelare för att de tillsammans med ytterligare andra personer omringade honom, knuffade honom och drog av honom hans matchtröja. En av dessa fyra personer döms också för att han tände bengaler enligt punkten ovan.
  • Brotten ska normalt bestraffas med böter och tingsrätten dömer alla tilltalade utom en till böter. En av de tilltalade har dömts för annan brottslighet till skyddstillsyn efter kvalmatchen och står nu under övervakning. Tingsrätten bestämmer därför att de nya brotten ska omfattas av den tidigare utdömda skyddstillsynen.
  • En person åtalades för att ha försökt skada HIF-spelaren genom att kasta en hopfällbar stol på honom. En annan person åtalades för att ha försökt skada en publikvärd genom att kasta ett reklamstag på henne. Tingsrätten anser att det är bevisat att de utpekade personerna kastade stolen och reklamstaget men inte att de hade för avsikt att skada spelaren eller publikvärden. Eftersom tingsrätten inte heller anser att det fanns en avsevärd risk för att de skulle skadas ogillas åtalen för försök till misshandel.

Tingsrättens ledamöter är eniga. Ordföranden, lagmannen Ylva Norling Jönsson, finns tillgänglig för att svara på eventuella frågor mellan kl. 13:00-14:00. Hon nås på telefon 0767-611695.

Senast ändrad: 2017-07-05

För mer information kontakta:

Ylva Norling Jönsson
Lagman
0767-611695

Målnummer:

B 469-17