JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

Helsingborgs tingsrätt förtydligar om ersättning till nämndemän

[2018-06-04] Helsingborgs tingsrätt

Måndagen den 4 juni 2018 sände TV4 ett avsnitt av programmet Kalla fakta som handlar om att nämndemän kan fuska med ersättningar för inkomstbortfall. Kalla fakta har granskat drygt 250 nämndemän – de som fått högst ersättning för förlorad arbetsinkomst. När det finns misstanke om brott har detta polisanmälts. En nämndeman i Helsingborgs tingsrätt förekommer i programmet.

– Tingsrätten överväger inte någon polisanmälan i nuläget. Det är troligt att nämndemannen har gjort fel men inte att han har begått brott. Tingsrätten kommer däremot inte att fortsätta att betala ut ersättningar enligt det intyg han lämnat in framöver, säger tingsrättens chef, lagmannen Ylva Norling Jönsson.

 

Tingsrätten kommer att göra flera stickkontroller av nämndemännens ersättningsunderlag under året för att säkerställa att rätt ersättningar betalas ut.

     

– Vi har också bjudit in nämndemännen till ett informationsmöte för att gå igenom reglerna kring ersättning igen och svara på deras eventuella frågor, säger Ylva Norling Jönsson.

 

Senast ändrad: 2018-06-04

För mer information kontakta: