JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Första spaden i marken

[2017-03-10] Helsingborgs tingsrätt

I dag togs det ceremoniella första spadtaget i tingsrättens om- och tillbyggnad. Om cirka 2,5 år ska en ny domstolsbyggnad stå klar, sammankopplad med den befintliga tingsrätten.

Det första spadtaget

Marken på tomten bredvid Helsingborgs tingsrätt och det gamla polishuset har sanerats och nu ska en ny domstolsbyggnad resas på platsen. Tingsrätten har växt ur sin kostym och behöver både fler förhandlingssalar och mer personalutrymme.

 Ylva Norling Jönsson

Att bygga ett nytt hus intill det befintliga var den lösning som tingsrättens chef, lagman Ylva Norling Jönsson ville ha.

– Vi lever i en digital verklighet men fortfarande är den fysiska platsen viktig för en domstol. Här har vi en central plats i staden, sa hon i sitt tal.

 Christian Orsing

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Christian Orsing var inne på samma spår.

– När jag tittar omkring här så ser jag en fantastisk utveckling. Det byggs ett nytt hus på andra sidan tingsrätten och bortom gamla polishuset växer snart ett 16-våningshus fram. Man kan blicka åt andra hållet där H+-området finns. Det här är en levande stadsdel, precis som vi vill ha, och i det är tingsrättens expansion en viktig del, sa han.

Det är Peab som uför arbetet och koncernchef Jesper Göransson lyfte fram de utmaningar man står inför.

– Först måste vi grävas oss ytterligare tre meter ner, sedan ska vi bygga ett helt nytt hus här. Det ska sedan byggas ihop med det befintliga, allt medan verksamheten pågår som vanligt. Det blir en utmaning men med hjälp av ett bra samarbete med alla aktörer så ska vi lösa det.

Ylva Norling Jönsson och Harald Pleijel Ylva Norling Jönsson och Harald Pleijel

En av dessa aktörer är Domstolsverket som är den myndighet som står som hyrestagare och ansvarar för att tingsrätten har lokaler anpassade för verksamheten.

– Domstolsverket måste se till att vi har kostnadseffektiva och ändamålsenliga lokaler. Det kommer vi att få här, sa fastighetsdirektör Harald Pleijel.

Målet är att det nya huset ska stå färdigt till vår/sommar 2018. Därefter ska det befintliga huset byggas om och sammanfogas till det nya. Förhoppningen är att allt ska stå klart någon gång under hösten 2019.

Plats för ny domstolsbyggnad

Senast ändrad: 2017-03-10

För mer information kontakta:

Fredrik Lassen
Kommunikatör
042-19 97 27
fredrik.lassen@dom.se