JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

En man döms för dråp på en gård utanför Bjuv

[2018-11-16] Helsingborgs tingsrätt

Tingsrätten har idag dömt en 49-årig man till 8 års fängelse för att ha strypt en 40-årig man till döds på en gård utanför Bjuv. 49-år­ing­en ska även betala skadestånd med drygt 115 000 kr till den dödade mannens far.

Det var natten mot den 8 juli 2018 som polis och ambulans tillkallades till en gård utanför Bjuv. På platsen påträffades en livlös man. Efter 40 minuters hjärt- och lungräddning kom mannens hjärta igång. Utöver detta visade mannen emellertid inga livstecken och samma kväll förklarades han död.

Fastighetsägaren, en 49-årig man, var också på plats när polis och ambulans anlände till gården. Mannen greps av polisen, misstänkt för gärningen.

49-åringen åtalades för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död. Vid huvudförhandlingen hävdade han att han hade agerat i nödvärn och gjorde också gällande att 40-åringen inte hade avlidit på grund av strypning utan på grund av sitt fysiska tillstånd och de skador han hade fått under en brottningsmatch dem emellan. 49-åringen gjorde även gällande att han inte hade haft uppsåt att beröva 40-åringen livet eller allvarlig skada honom och att han inte heller hade varit oaktsam. I stället rörde det sig enligt 49-åringen om en olyckshändelse.

Tingsrätten finner att 49-åringen har strypt 40-åringen till döds. 49-åringen har inledningsvis haft rätt till nödvärn eftersom 40-åringen bland annat ska ha knuffat honom, men har handlat på ett sätt som har varit helt oförsvarligt. Gärningen ses därför ändå som ett brott.

Tingsrätten finner att 49-åringen i stunden varit likgiltig till om 40-åringen skulle dö och dömer honom – då det förelegat förmildrande omständigheter – för dråp.

– Normalstraffet för dråp är enligt praxis 8 års fängelse. Även om 49-åringen är tidigare ostraffad och gärningen har begåtts i en situation där han hade rätt till nödvärn kan straffet i detta fall inte sättas lägre, säger rådmannen Annika Friberg.

49-åringen ska också betala skadestånd till 40-åringens pappa med drygt 115 000 kr.

Senast ändrad: 2018-11-16

För mer information kontakta:

Annika Friberg
Rådman
042-19 97 11
annika.friberg@dom.se

Målnummer:

B 3937-18