JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

22-åring döms för hets mot folkgrupp

[2018-04-03] Helsingborgs tingsrätt

Helsingborgs tingsrätt har i dag dömt den man som den 22 juli 2017 avbröt en tv-sänd tennismatch i Båstad, då han inne på centercourten höjde en knuten näve och utropade ”Hell Seger” flera gånger. Mannen döms för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och dagsböter.

Det var under Swedish Open i Båstad som mannen tog sig in på planen under pågående match. Där stannade han och sträckte ut högerharmen med knuten näve och skanderade ”Hell Seger”. Han vred sig sedan ett kvarts varv, alltjämt med höger arm rest mot skyn och skanderade återigen ”Hell Seger”. Detta upprepade han ytterligare två gånger.

Mannen har erkänt gärningen men bestritt ansvar med motiveringen att det inte var hans avsikt att uttrycka hot och missakting för andra folkgrupper.

Tingsrätten gör inte samma bedömning.

– Det sätt han på militäriskt vis skanderar åt de olika läktarna för tankarna till nationalsocialistiska rörelser och de idéer om rasöverlägsenhet och rashat som förknippas med dessa. Det är uppenbart att han också insett detta, säger rådmannen Jonas Lindgren.

22-åringen döms för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 60 dagsböter å 50 kronor. Brottet har ett straffvärde som motsvarar ett kortare fängelsestraff men då mannen är tidigare ostraffad stannar påföljden vid en villkorlig dom i förening med böter.

– För att det här skulle bli ett fängelsestraff hade det krävts att mannen tidigare dömts för likartad brottslighet, säger Jonas Lindgren.

Tingsrätten friar samtidigt mannen beträffande brott mot knivlagen på Gotland i juli 2017. Mannen åtalades för att ha burit ett par vadderade knoghandskar på allmän plats. Enligt tingsrättens uppfattning är det inte tillräckligt utrett om handskarna varit ägnade att använda som vapen och däför ska åtalet ogillas.

Senast ändrad: 2018-04-03

För mer information kontakta:

Jonas Lindgren
Rådman
042-19 97 69
jonas.lindgren@dom.se

Målnummer:

B 6447-17