JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

21-årig man dömd för mord och flera andra allvarliga våldsbrott

[2017-02-02] Helsingborgs tingsrätt

Helsingborgs tingsrätt har idag dömt en 21-årig man för att med kniv uppsåtligen ha dödat en jämnårig man i Helsingborg natten den 23 februari 2016. Gärningen har rubricerats som mord. Mannen döms också för två fall av grov misshandel, två fall av grovt olaga hot, ett fall av olaga hot och ringa narkotikabrott. Mannen döms till tio års fängelse. Han ska även betala skadestånd till den avlidnes närstående och övriga brottsoffer med totalt 327 192 kr. En bekant till mannen döms för grovt skyddande av brottsling.

Ett av brottsoffren stämde möte med 21-åringen för att göra upp en narkotikaaffär. Mötet skedde på natten den 23 februari. Brottsoffret kom till mötet tillsammans med den nu avlidne mannen. Det blev en konfrontation och den 21-åriga mannen högg då med en kniv mot den nu avlidne mannen. Huggen orsakade bl.a. en dödlig skada i bröstkorgen.

21-åringen har påstått att den nu avlidne mannen angripit honom först genom att hugga honom i magen med en skruvmejsel.

 Åklagaren har motbevisat påståendet om att den nu avlidne mannen skulle ha attackerat 21-åringen med en skruvmejsel och den 21-åriga mannen har därmed inte varit i en nödvärnssituation, säger rådmannen Karoline Fridolf.

Efter händelsen har den 21-åriga mannen kontaktat två bekanta som kommit och hämtat upp honom med bil i Helsingborg och tagit med honom till en annan ort. Där har 21-åringen bott hemma hos en av de två bekanta under ett par veckors tid. Mannens två bekanta åtalades för grovt skyddande av brottsling för sina ageranden. En av de två frikänns helt, eftersom åklagaren inte bevisat att de i samband med upphämtningen känt till att 21-åringen hade gjort något brottsligt. Den andre döms för att ha dolt 21-åringen och på så sätt motverkat att mordet kunde klaras upp. Brottet har bedömts som grovt skyddande av brottsling, eftersom mord utgör ett så allvarligt brott.

Utöver mordet döms 21-åringen för ett antal andra allvarliga brott mot person. Vid samtliga av de brotten har 21-åringen använt sig av en kniv.

Straffet har bestämts till 10 års fängelse. Vid bestämmandet av fängelsestraffets längd har tingsrätten beaktat att mannen var 20 år vid samtliga brottstillfällen utom ett då han var 19 år. Enligt lag ska alltid en reduktion av straffvärdet göras för personer som har begått brott innan de har fyllt 21 år. Rätten var enig i sitt domslut.

Senast ändrad: 2017-02-02

För mer information kontakta:

Målnummer:

B 1060-16