JavaScript är inaktiverat i webbläsaren, läs mer här.

Pressmeddelande

17-åring döms för grov misshandel mot två personer på Nicolaiskolan i Helsingborg

[2018-02-05] Helsingborgs tingsrätt

Helsingborgs tingsrätt har i dag dömt en 17-åring som åtalats för att ha knivstuckit två personer på Nicolaiskolan i Helsingborg. 17-åringen döms för två fall av grov misshandel till tio månaders sluten ungdomsvård. Han ska också betala skadestånd till målsägandena.

I slutet av augusti 2017 knivskadades två personer i samband med ett bråk på Nicolaiskolan i Helsingborg. En 17-åring döms nu för att med en kniv ha orsakat de båda brottsoffren allvarliga skador. 17-åringen var åtalad för försök till mord men tingsrätten har gjort bedömningen att 17-åringen inte har haft uppsåt att döda målsägandena.  

– I det här fallet har åklagaren inte bevisat att 17-åringen har handlat med uppsåt att döda målsägandena. Därför döms 17-åringen för grov misshandel och inte för försök till mord, säger rådmannen Emma Regnér.

17-åringen döms till tio månaders sluten ungdomsvård. Att den dömde är under 18 år påverkar både straffets längd och att straffet blir sluten ungdomsvård i stället för fängelse.

– Det är fråga om två fall av allvarliga misshandelsbrott med höga straffvärden. Hade den dömde varit vuxen hade straffet blivit tre och ett halvt års fängelse, säger Emma Regnér.

17-åringen ska också betala skadestånd till målsägandena om sammanlagt 105 706 kronor.

Tingsrätten dömer också tre andra personer för misshandel bestående i att vid samma tillfälle ha utdelat flera sparkar mot en av målsägandena. Påföljden för dem bestäms till ungdomstjänst respektive villkorlig dom med samhällstjänst. Även här har tingsrätten beaktat att de dömda är unga.

Senast ändrad: 2018-02-06

För mer information kontakta:

Emma Regnér
Rådman
emma.regner@dom.se

Målnummer:

B 4892-17